Skip to main content

Nama PTJ / School  |  Kampus Kesihatan

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN, TAMBAH AMAL DAN TINGKATKAN PENJAGAAN DIRI - NAIB CANSELOR

USM PULAU PINANG, 1 April 2022 – Walaupun negara sudah beralih ke fasa endemik mulai hari ini, namun pelajar dan staf Universiti Sains Malaysia (USM) terus perlu mengamalkan penjagaan diri dan kesihatan, terutamanya pada Ramadhan yang bakal menjelang.

WhatsApp Image 2022 04 01 at 9.03.23 AM

Naib Canselor USM, Profesor Dato’ Dr. Faisal Rafiq Mahamd Adikan berkata, pelajar dan staf universiti ini diingatkan supaya terus meningkatkan amalan di bulan mulia ini.

Katanya, peralihan ke fasa endemik beberapa hari sebelum menyambut bulan mulia kali ini seharusnya dijadikan medan untuk masyarakat meningkatkan keimanan dan ketaqwaan mereka.

“Selamat menyambut Ramadhan, setiap tahun hanya sebulan, sama-sama tingkatkan amalan, tiada bola selama sebulan,” katanya dalam serangkap pantun pada satu poster unik yang dikongsikan beliau kepada seluruh warga USM.

Dalam pada itu, Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Sri Ismail Sabri Bin Yaakob sebelum ini mengumumkan negara akan melangkah ke fasa endemik bermula hari ini, dengan beberapa pengecualian prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan sebelum ini.

Antara pengecualian yang diberikan adalah, aktiviti solat berjemaah di masjid dan surau serta upacara sembahyang di rumah ibadat selain Islam, boleh dilaksanakan tanpa penjarakan fizikal namun pemakaian pelitup muka dan pengimbasan kod MySejahtera masih diwajibkan.

Turut diberikan pengecualian adalah pengoperasian restoran dan kedai makan selama 24 jam bagi membolehkan orang ramai bersahur.

Bagi tahun 2022M/1443H, umat Islam seluruh negara akan mula menjalani ibadah puasa pada 3 April.

Teks: Mohamad Hafiz Asyraf Mohd Arop/Poster: Ebrahim Abdul Manan